
   

 

 

 

MEMORANDUM 

 

 
DATE:           January 12, 2010 

 

TO:                Board of County Commissioners 

 

FROM:         John M. Salazar, Development Review Team Leader  

 

VIA:  Jack Kolkmeyer, Land Use Administrator     

  Shelley Cobau, Building and Development Services Manager 

  Wayne Dalton, Building and Development Services Supervisor  

            

FILE REF.:    CDRC CASE # V 09-5020 Karen Esquibel Variance 

 

_______________________________________________________________________ 

 

ISSUE: 

 

Karen Esquibel, Applicant, requests a variance of Article III, Section 10 (Lot Size Requirements) 

of the Land Development Code, to allow a Land Division of 1.00 acre into two lots.  

 

The property is located off 9-A Rincon Escondido in La Puebla within Section 8, Township 20 

North, Range 9 East, (Commission District 1).   

 

SUMMARY: 

 

On December 3, 2009 the CDRC met and acted on this case.  The decision of the CDRC was to 

recommend approval of the requested variance by a vote of 4-2.    

 

The Applicant requests a variance of Article III, Section 10 of the Land Development Code to 

allow a land division of 1.00 acre into two lots. Currently, the property has three legal non-

conforming dwellings, (placed pre-1981) and the property is served by two conventional septic 

systems and a well. The property is located within the Traditional Community of La Puebla. 

Article III, Section 10, of the Land Development Code states the minimum lot size in this area is 

0.75 acres per dwelling unit.  

  

The Applicant states that she recently purchased the property from her mother due to her 

mother’s health becoming an issue and her mother’s current job offers no retirement so she could 
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not afford a mortgage. The Applicant further states that she and her brother take care of their 

mother. The Applicant’s mother originally purchased the property so her children could live next 

to her.  

 

Article II Section 3 (Variances) of the County Code states that “where in the case of proposed 

development it can be shown that strict compliance with the requirements of the Code would 

result in extraordinary hardship to the applicant because of unusual topography or other such 

non-self-inflicted condition or that these conditions would result in inhibiting the achievement of 

the purposes of the Code, the applicant may submit a written request for a variance.” This section 

goes on to state, “In no event shall a variance, modification or waiver be recommended by a 

Development Review Committee, nor granted by the Board if by doing so the purpose of the 

Code would be nullified.” 

 

REQUIRED ACTION: 

 

The BCC should review the attached material and consider the recommendation of staff; take 

action to approve, deny, approve with conditions, or table for further analysis of this request. 

 

RECOMMENDATION: 

 

The decision of the CDRC was to recommend approval of the Applicant’s request, with the 

following staff conditions: 
 

1. No additional dwellings shall be permitted on the property. 

2. Water use shall be restricted to 0.25-acre foot per dwelling. A water meter shall be 

installed on all homes. Annual water meter readings shall be submitted to the Land Use 

Administrator by January 31
st
 of each year. 

 

 

ATTACHMENTS: 

 

Exhibit “A” - Letter of request for Variance 

Exhibit “B” -Article III, Section 10 (lot size requirements) of the Code  

Exhibit “C”- Article II, Section 3 (Variances) of the Code 

Exhibit “D”- Vicinity Map 

Exhibit “E”- Site Plan 

Exhibit “F” – Letter of Opposition 

Exhibit “G” – December 3, 2009 CDRC Minutes  

 


